Communicatieschrift
Wat? Het communicatieschrift is een instrument dat gebruikt wordt bij een complexe zorg of waar er geen mantelzorg aanwezig is. Het bevat gedeelde informatie die voor elke zorg- of hulpverlener belangrijk is maar bovenal is het een communicatiemiddel. Men kan boodschappen achterlaten na een huisbezoek zodat de betrokken zorg- en hulpverleners hiervan op de hoogte zijn. Daarom is het ook aan te raden dat het communicatieschrift meegenomen wordt bij een opname in het ziekenhuis of naar het kortverblijf, en eventueel ook naar de apotheek.
De eigenaar van het schrift is de cliënt/patiënt zelf, daarom ligt het ook bij hem thuis. Het kan door iedereen gebruikt worden die aan huis komt, dus ook door familie en de cliënt/patiënt zelf.
Hoe verkrijgen?
U kan communicatieschriften opvragen bij het SEL van uw regio.
Inhoud van het communicatieschrift
Wanneer opstarten? Er zijn bepaalde risicofactoren die aanleiding kunnen geven tot de opstart, bijvoorbeeld: nieuwe thuiszorgsituatie, hulpbehoevendheid van patiënt/cliënt neemt toe, complexe hulpverlening, meerdere zorg – en hulpverleners komen aan huis, alleenwonend of onvoldoende/overbelaste mantelzorg, gebruik van 5 of meer geneesmiddelen, moeilijkheden bij verplaatsing of valincident laatste 6 maand, palliatieve patiënt, dementie of andere cognitieve stoornis, depressie of stemmingsstoornis, verslaving, eenzaamheid, …
Waar verkrijgbaar? De communicatieschriftjes zijn gratis verkrijgbaar bij het SEL in uw regio.
Steekkaart communicatieschrift voor alle info in A5-formaat